CONSELL DE LA JOVENTUT DE LES ILLES BALEARS - CJIB

La informació més diària del CJIB, notes de premsa, articles d'opnió, activitats de les entitats, cartells, fotografies, els vostres comentaris...

1 de desembre, Dia Mundial de la SIDA

cjib | 28 Novembre, 2008 20:05 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com google.com twitter.com technorati.com

El proper dilluns és dia 1 de desembre, Dia Internacional de la SIDA. En el 2007, va haver-hi 80 persones diagnosticades de VIH a les Illes Balears estam a l'espera de dades del 2008. A simple vista i/o en comparació amb altres paràmetres ens pot semblar que són pocs. Però hem de tenir present que les Illes Balears segueix essent la Comunitat Autònoma del estat espanyol amb més número de casos, tenint en comte que l'índex de joves infectats ha augmentat vers altres poblacions de risc.  L' VIH/SIDA suposa una vertadera pandèmia, que a l'estat creix a un ritme de entre 2.500 i 3.500 infeccions cada any.  

En contraposició amb aquesta pujada d'infeccions, trobem que els joves coneixen molt bé les vies de transmissió del VIH/SIDA, però tot i això no prenen les mesures per prevenir-ho, de vegades per vergonya, per por de defraudar o desil·lusionar a la parella, o per por de que pensi que en desconfiem. 

 Això pot ser ens fa reflexionar i ens fa pensar que hem de canviar el missatge i dir "em protegeixo i et cuido", no només s'ha de fer servir el preservatiu com un mètode de protecció i prevenció sinó també com un sistema per garantir la seguretat i el respecte cap a la teva parella.  S'ha de tenir present que cadascun de nosaltres som responsables, i que en gran mesura la responsabilitat i la conscienciació individual ajudarà a frenar els contagis. És per això que per una banda s'ha de treballar per tal de reforçar els hàbits preventius i per altre banda s'ha de  tenir present que la pràctica de sexe segur, farà disminuir aquestes xifres.

Però la del VIH/SIDA és una situació complexa, que precisa ser treballada des d'una visió integral per part de les administracions públiques. Hi han de ser elles,  perquè l’ VIH/SIDA és un problema de salut pública, del que no hi ha una vacuna i que afecta a tota la població. Independentment del sexe, edat i orientació sexual.

 D'aquí que s'hagin d'implicar els departaments de salut, d'educació, de serveis socials, economia, treball, habitatge, cooperació…

Des del CJIB volem manifestar que com a entitat que treballa algun aspecte de la prevenció i/o el tractament del VIH/SIDA, ens agradaria celebrar aquest dia amb lemes com aquests: "per primer cop disminueixen els nous casos de transmissió de VIH ", "inaugurat el primer centre d'atenció de Malalties de Transmissió Sexual a les Illes Balears" , "garantida la plena igualtat de les persones amb VIH/SIDA", i fins i tot “el virus del VIH/SIDA ha set erradicat”.

Al 2008 encara, i malauradament, hem de celebrar aquest dia per recordar que el VIH/SIDA és un problema de salut per a tota la vida, que ha hagut nous casos d'infecció, i que molts han mort. També recordam que a més de les complicacions de salut que s'en deriven del seu desenvolupament, les persones afectades per VIH/SIDA sofreixen problemes d'estigma: social, laboral, la disminució de drets bàsics (com accedir a un habitatge i treball digne, cobertura sanitària desigual segons la CCAA), la discriminació, els prejudicis i mites en vers les persones amb VIH+, entre d’altres.

Devant aquesta situació, és precís que els departaments públics esmentats es posin d'acord i siguin capaços de elaborar intervencions que solucionin al màxim tan les complicacions de salut com els problemes provocats per l'estigma social que pateixen les persones amb VIH/SIDA. Vos en proposam algunes: Centre d'atenció de referència de Malalties de Transmissió Sexual, suport a les entitats socials que treballen el VIH/SIDA, acostar i fer la prova del VIH/SIDA per característiques i sectors de població, ús del preservatiu com a mitjà més eficaç de prevenir el VIH/SIDA.  És responsabilitat de tots lluitar contra l'estigma que pateixen els infectats o afectats i tenir present que el millor mètode de prevenció i protecció contra l'VIH/SIDA es el preservatiu i no hem de tenir ni por, ni vergonya ni prejudicis a l'hora de fer-ho servir.     Aina Domínguez i Elena Calvano

Coordinadores de l’àrea de salut del Consell de la Joventut de les Illes Balears

     

Comentaris

Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb