CONSELL DE LA JOVENTUT DE LES ILLES BALEARS - CJIB

La informació més diària del CJIB, notes de premsa, articles d'opnió, activitats de les entitats, cartells, fotografies, els vostres comentaris...

ENTREVISTA A JOAN FERRÀ, PRESIDENT DEL CONSELL DE JOVENTUT DE LES ILLES BALEARS

cjib | 13 Juny, 2005 15:59 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com google.com twitter.com technorati.com

Joan Ferrà té 23 anys i és, des de l'any passat, president del Consell de Joventut de les Illes Balears. També és president de l'Associació Juvenil Centre d'Esplai la Cadernera d'Esporles i Secretari del Consell de Joventut d'Espanya. En aquesta entrevista analitza el paper del CJIB i explica els projectes de futur que aquest organisme té previst tirar endavant.


Que és el Consell de Joventut de les Illes Balears?

El Consell de Joventut de les Illes Balears és una entitat de dret públic que té com a principals objectius ser la veu dels joves associats de cara a l’administració i promoure la participació dels joves de les Illes Balears. El CJIB està format per 25 associacions juvenils de totes les Illes, des d’entitats polítiques, sindicals, culturals, socials, d’educació en el temps lliure, etc., el que obri un ampli ventall d’àrees de treball.

Quina relació teniu amb els Consells de Joventut de la resta dels Països Catalans?

Ara fa set anys, el CJIB va signar un protocol de col·laboració amb el Consell de Joventut de la Comunitat Valenciana i el Consell Nacional de Joventut de Catalunya, l’anomenat Triangle Jove. El Triangle significava establir els nexes d’unió entre tres Consells de Joventut que comparteixen llengua i cultura entre d’altres coses i, per tant, uns objectius comuns a treballar. Fruit d’aquest conveni han sorgit les trobades d’Entitats del Triangle Jove i els Aplecs del Consells Locals, que es realitzen cada any a diferents indrets dels territoris dels tres Consells. També hem editat una sèrie de publicacions dirigides a donar eines de treball al moviment associatiu.

Quines activitats teniu en marxa enguany?

Aquest any el CJIB organitza la trobada d’entitats del Triangle Jove, que es realitzarà a Eivissa el mes d’octubre. Esperam que aquesta trobada sigui un impuls per al moviment associatiu d’aquesta illa. Per altra banda estam treballant per organitzar una trobada a Mallorca enfocada a la cultura popular entre els joves i un altra trobada a Menorca per revisar els documents de base del Consell. Per sobre de tot això aquest any el Consell celebra el 20è aniversari, el qual ha de servir per obrir un procés de reflexió però també per celebrar-ho, així, organitzarem un acte commemoratiu durant la propera tardor.

Us heu posicionat en moltes ocasions a favor de la llengua catalana, la qual cosa us ha fet entrar en conflicte amb el Govern Balear. Pensau que entre els joves el grau de consciència lingüística és més gran que entre les generacions adultes?

Aquesta visió és molt relativa. Avui en dia els joves tenim accés a una educació que inclou l’ensenyament del català, però així i tot aquesta educació encara esdevé insuficient, ja que no es converteix en un instrument d’ús social. Aquest fet fa que ens trobem amb una major conscienciació en el fet d’acceptació de les dues llengües, però no ens du cap a un procés de normalització. Així i tot, activitats com l’Acampallengua, on es troben molts de col·lectius de castellanoparlants, fan una molt bona feina a favor de la llengua.

Un motiu de queixa del Consell de la Joventut ha estat la Llei de Subvencions de les Illes Balears, que imposa uns requisits impossibles per al cobrament de subvencions per part d’entitats sense ànim de lucre. Ens podries explicar en que consisteixen aquests requisits?.

El principal problema de la llei de subvencions és que ha estat elaborada des d’un punt de vista estrictament administratiu, i en cap cas s’ha tingut en compte els agents afectats. L’actual llei de subvencions obliga a les entitats a justificar el 100% del projecte presentat per demanar la subvenció i tots sabem que quan presentam un projecte molts de cops l’hem d’ajustar posteriorment al pressupost que podem obtenir per executar-ho. Amb aquesta llei ens veiem obligats a justificar el total del projecte que vam presentar, i això suposa molts de problemes a les entitats que tenen recursos limitats, de fet, moltes entitats ja estan patint les conseqüències d’aquestes condicions.

Heu fet una campanya a favor del dret a l’habitatge, que és un dels principals problemes de la nostra societat i que afecta especialment els més joves.

El Consell de Joventut es troba permanentment treballant el tema de l’habitatge, ja que, actualment, és el major problema que tenen els joves en el seu procés d’emancipació, lligat molt fortament a la precarietat laboral dels joves de les Illes. Avui en dia un jove de les Illes ha de destinar més d’un 70% del seu sou a l’habitatge, quan el que es recomana és un 30%. La limitació i el mal ús del sòl de les Illes i l’especulació urbanística s’agreugen cada dia més, el que fa que veiem la solució cada dia més lluny. D’aquí endavant hauríem d’estudiar noves formes de gestió urbanística basada en un marc social i no econòmic.

Comentaris

Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb