CONSELL DE LA JOVENTUT DE LES ILLES BALEARS - CJIB

La informació més diària del CJIB, notes de premsa, articles d'opnió, activitats de les entitats, cartells, fotografies, els vostres comentaris...

UNA DONA JOVE DE LES ILLES BALEARS DESTINA UN 90% DEL SOU A L’HABITATGE

cjib | 08 Març, 2007 09:59 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com google.com twitter.com technorati.com

EL CJIB PRESENTA LES DARRERES DADES DE L’OBSERVATORI JOVE DE VIVENDA ON S’INDICA QUE UNA DONA COBRA UNS 250 EUROS MENYS QUE UN HOME PER UNA MATEIXA FEINA

Aquest passat dimarts es va presentar a Eivissa, per a tot l’estat, l’estudi número 16 de l’Observatori jove de l’habitatge (OBJOVI) on es destaca la mala situació del jovent de les Illes Balears i, especialment, de la dona jove. Segons les darreres dades recollides per l’OBJOVI, una persona jove a l’estat hauria de dedicar el 66,4 % del seu sou per comprar un habitatge, però a les Illes Balears la mitjana es supera arribant al 80’4%, just superats per Biscaia (86,7%), Guipúscoa (84,9%%), Màlaga (82,4%), Madrid (82%) i Barcelona (82%). Per contra, amb cost molt inferior a la mitjana estatal de la població jove, trobam Teruel (34,4%), Ciutat Real (38,1%), Càceres (39,4%), Lleida (39,8%). Però, si parlam de les dones a les Illes Balears, aquesta xifra augmenta fins al 90%.

També s’ha de destacar que, tot i que el preu de l’habitatge no ha pujat més del 10% el darrer any (+9,83%), la pujada dels tipus d’interès i la moderació de la capacitat adquisitiva dels i les joves s’ha traduït en el major esforç econòmic para adquirir un habitatge dels darrers sis anys.

Una altra dada que cal destacar és que, un cop més, els i les joves de les Illes Balears es situen com a capdavanters en emancipació. De fet, l’increment registrat en el volum de persones joves emancipades (+10,04%) duplica el del conjunt de l’estat (+4,99%). En aquest sentit, Rafel Sedano, ha manifestat que aquesta situació no implica que els joves illencs tenguem més possibilitats d’emancipar-nos, sinó que demostra que el fet insular ens obliga a desplaçar-nos per tal de poder realitzar segons quins estudis universitaris o treballs o també demostra que molts joves, per poder-se emancipar, ho fan a segones residencies familiars. Així mateix, també s’ha de tenir en compte l’intensa incorporació al mercat laboral, reflectit a l’elevada taxa d’ocupació (80,6%), la major de tot l’estat. Així i tot, s’ha de destacar que una gran part d’aquesta creixent ocupació laboral s’ha traduït en contractes temporals (+6,21%).

Pel que fa al cost de l’habitatge, també és molt important, destacar la situació ocupacional de la dona jove. En aquest sentit, s’ha de remarcar i denunciar el fet que, per una mateixa feina, la diferencia en la mitjana en els contractes entre homes i dones pot arribar a superar els 250 euros. Una societat moderna, com en teoria es diu i considera sempre la societat occidental, no acceptaria, en cap cas, la situació de desigualtat que seguin vegent dia rere dia, per això s’han de començar a aplicar de forma inmediata unes polítiques d’igualtats reals ha manifestat el president del Consell de Joventut de les Illes Balears..

Des del Consell de Joventut de les Illes Balears, es reivindica i manifesta la necessitat de posar en marxa, de forma inmediata, polítiques que facin possible la igualtat entre els sexes i, també, exigir el dret a l’emancipació per poder tenir una vida autònoma sense la dependència econòmica d’altres membres de la familia. Algunes d’aquestes passarien pel foment dels contractes estables i uns lloguers i existencia suficient d’HPO entre molt d’atres.

El butlletí nº16 de l’Observatori Jove de Vivienda a Espanya (OBJOVI), que correspon al tercer trimestre de 2006, el podreu trobar a la web: www.cje.org

Comentaris

Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb