CONSELL DE LA JOVENTUT DE LES ILLES BALEARS - CJIB

La informació més diària del CJIB, notes de premsa, articles d'opnió, activitats de les entitats, cartells, fotografies, els vostres comentaris...

UN JOVE DE LES ILLES BALEARS DESTINA UN 80,4% DEL SOU PER ACCEDIR A L’HABITATGE

cjib | 06 Març, 2007 12:42 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com google.com twitter.com technorati.com

EL CJIB I EL CJE HAN PRESENTAT A EIVISSA LES DARRERES DADES DE L’OBSERVATORI JOVE D'HABITATGE DE L’ESTAT ESPANYOL

Rafel Sedano, President del Consell de la Joventut de les Illes Balears (CJIB) i Elena Gómez, Presidenta del Consell Insular de Joventut d’Eivissa (CIJEF) han presentat les darreres dades de l’Observatori Jove de l’habitatge (OBJOVI) juntament amb Mario Esteban, President del Consejo de la Juventud de España (CJE) i Joffre López, responsable de l’OBJOVI.

A la presentació, que s’ha dut a terme a Eivissa per a tot l’Estat Espanyol, s’ha destacat i explicat la mala situació del jovent de les Illes Balears. Segons les darreres dades recollides per l’OBJOVI, una persona jove a l’estat hauria de dedicar el 66,4 % del seu sou per comprar un habitatge, però a les Illes Balears la mitjana es supera arribant al 80’4%, just superats per Biscaia (86,7%), Guipúscoa (84,9%%), Màlaga (82,4%), Madrid (82%) i Barcelona (82%). Per contra, amb cost molt inferior a la mitjana estatal de la població jove, trobem Teruel (34,4%), Ciutat Real (38,1%), Càceres (39,4%), Lleida (39,8%) i Conca (40,6%).

També s’ha de destacar que, tot i que el preu de l’habitatge no ha pujat més del 10% el darrer any (+9,83%), la pujada dels tipus d’interès i la moderació de la capacitat adquisitiva dels i les joves, s’ha traduït en el major esforç econòmic para adquirir un habitatge dels darrers sis anys.

Una altra dada que cal destacar, és que, un cop més, els i les joves de les Illes Balears es situen com a capdavanters en emancipació. De fet, l’increment registrat en el volum de persones joves emancipades (+10,04%) duplica el del conjunt de l’estat (+4,99%). En aquest sentit, Rafel Sedano ha manifestat que “aquesta situació no implica que els joves illencs tinguem més possibilitats d’emancipar-nos, sinó que demostra que el fet insular ens obliga a desplaçar-nos, per tal de poder realitzar segons quins estudis universitaris o treballs o també demostra que molts joves, per poder-se emancipar, ho fan a segones residencies familiars”. Així mateix, també s’ha de tenir en compte la intensa incorporació al mercat laboral, reflectit a l’elevada taxa d’ocupació (80,6%), la major de tot l’estat. “Així i tot, s’ha de destacar que una gran part d’aquesta creixent ocupació laboral s’ha traduït en contractes temporals” (+6,21%).

Els tres presidents dels consells estatal, autonòmic i insular, Mario Esteban, Rafel Sedano i Elena Gómez, respectivament, han reivindicat i manifestat la necessitat de posar en marxa, de forma immediata, polítiques que facin possible el dret de la joventut a emancipar-se per poder tenir una vida autònoma sense la dependència econòmica d’altres membres de la família. Algunes d’aquestes, passarien per “Reforçar la causalitat de la contractació temporal i el seu caràcter excepcional i penalitzar la contractació temporal, realitzada en frau de llei, una major despesa en polítiques de I+D+I per una economia cada cop més productiva i es creïn llocs de treball més estables i de qualitat, més ajuts directes al jovent que més ho necessiti per accedir a una vivenda prioritzant els ajuts d’accés al lloguer, potenciar la construcció d’habitatges públics protegits en règim de lloguer per la població amb menys ingressos, i adaptats a les necessitats dels i les joves, un parc públic de vivendes a bon preu pel nivell d’ingressos dels i les joves de forma que en cap cas el cost mensual suposi una quantitat superior a un % dels ingressos i establir un % obligatori de reserva per vivenda protegida en sòl edificable.”

El butlletí nº16 de l’Observatori Jove d’habitatge a Espanya (OBJOVI), que correspon al tercer trimestre de 2006, el podreu trobar a la web: www.cje.org

Comentaris

Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb