CONSELL DE LA JOVENTUT DE LES ILLES BALEARS - CJIB

La informació més diària del CJIB, notes de premsa, articles d'opnió, activitats de les entitats, cartells, fotografies, els vostres comentaris...

"Fotut Futur Jove", article d'opinió del President del CJIB

cjib | 05 Març, 2007 14:44 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com google.com twitter.com technorati.com

"Enhorabona al Govern de les Illes Balears. Per fi una activitat dedicada a la joventut té una continuïtat, tant pel que fa a la seva realització, com amb l´interès i pressupost destinat..."

Amb aquestes paraules comença l'article d'opinió del President del Consell de Joventut de les Illes Balears, Rafel Sedano, publicat el passat dijous dia 1 de març de 2007 a Diari de Mallorca.

llavors segueix dient, "Jo vull congrés per la participació del jovent en les polítiques de joventut". Aquest és el lema de la nostra participació, perquè al CJIB tenim clar, i el Govern en principi també perquè així ho diu la llei de joventut recentment aprovada, que les polítiques de joventut han de fomentar la participació juvenil, afavorint la implicació dels joves i les joves en la societat en general, les administracions públiques han de desenvolupar mesures per promoure els processos d´intervenció dels joves i les joves en la planificació, el desenvolupament, l´execució i l´avaluació de les polítiques de joventut i s´han d´afavorir la participació activa dels joves i de les joves en la societat. Un principis que després no s´apliquen a la realitat. En cap moment a la Fira Futur Jove s´ha donat a conèixer la importància de la participació, l´acció i rellevància del jovent en el disseny de les polítiques de joventut, mentre que si se n´omplen la boca de parlar de la transversalitat... que després no s´aplica. Així doncs la participació del CJIB va ser una participació activa, dinàmica i, sobretot de crítica constructiva, tot això per tal d´intentar fer entendre, en la mesura de les nostres possibilitats, allò que sí haurien de ser les polítiques de joventut en aquestes illes."

Per lleguir-lo al complet pitjau aquí o bé al segueix de més avall.

Enhorabona al Govern de les Illes Balears. Per fi una activitat dedicada a la joventut té una continuïtat, tant pel que fa a la seva realització, com amb l´interès i pressupost destinat.
Fa només una setmana el Consell de Joventut de les Illes Balears participà, i molt activament, a la Fira Futur Jove, una fira que, amb paraules del propi govern, tenia l´objectiu d´oferir un espai real, organitzat, d´oportunitats informatives als joves de les Illes Balears i les seves famílies, sobre els temes de treball, habitatge, educació i joventut i demostrar que les polítiques de joventut no van dedicades només a la intervenció en el temps lliure sinó que atorguen al jove l´estatus de ciutadà.
"Jo vull congrés per la participació del jovent en les polítiques de joventut". Aquest és el lema de la nostra participació, perquè al CJIB tenim clar, i el Govern en principi també perquè així ho diu la llei de joventut recentment aprovada, que les polítiques de joventut han de fomentar la participació juvenil, afavorint la implicació dels joves i les joves en la societat en general, les administracions públiques han de desenvolupar mesures per promoure els processos d´intervenció dels joves i les joves en la planificació, el desenvolupament, l´execució i l´avaluació de les polítiques de joventut i s´han d´afavorir la participació activa dels joves i de les joves en la societat. Un principis que després no s´apliquen a la realitat. En cap moment a la Fira Futur Jove s´ha donat a conèixer la importància de la participació, l´acció i rellevància del jovent en el disseny de les polítiques de joventut, mentre que si se n´omplen la boca de parlar de la transversalitat... que després no s´aplica. Així doncs la participació del CJIB va ser una participació activa, dinàmica i, sobretot de crítica constructiva, tot això per tal d´intentar fer entendre, en la mesura de les nostres possibilitats, allò que sí haurien de ser les polítiques de joventut en aquestes illes.
I perquè volem aquest congrés? Idò el volem, l´exigim, perquè com a joves volem unes polítiques de joventut definides, implementades i avaluades des de la participació real i efectiva de la pròpia joventut.
Des del Consell de Joventut valoram molt negativament el poc interès que està demostrant darrerament aquest Govern en les polítiques de joventut. S´ha de dir que, malgrat s´ha aconseguit una Llei de Joventut, continuen sense treballar-se (contradient la llei) de forma transversal i universal les polítiques de joventut. Des del CJIB consideràvem fonamental el poder dur a terme aquest Congrés de Joventut que, finalment, haurà quedat suspès.
Tornant al que comentàvem a l´inici de l´article, enhorabona al Govern perquè malgrat tot, almenys han mantingut i hi ha hagut continuitat en una activitat dedicada a la joventut. I quins eren els objectius de la fira? Habitatge: quines polítiques s´estan duent a terme? La proposta de Habitatge Jove sols hi tenen accés 3 de cada 10 joves mentre que la Llei de Joventut diu que les accions que es duguin a terme han de ser universals. Educació: Quines actuacions s´estan duent a terme per paliar les xifres que mostren el fracàs escolar les baixes dades de joves universitaris? La Llei de Joventut garantitza que es destinaran recursos encaminats a lluitar per la reducció del fracàs escolar. Treball: que es fa per evitar els treballs temporals i contractes precaris al jovent de les Illes Balears? (estam per davall de la mitjana estatal en quan a sous i estabilitat dels contractes, quan existeixen). La Llei diu que es fomentaran ajudes a la contractació de joves en llocs de feina estables i indefinits. Joventut: (suposam que aquí s´inclou tota la resta d´accions) som la Comunitat amb els majors indexs de contagis de VIH-sida i d´altres MTS, també pel que fa a embarassos no desitjats, manquen espais joves (albergs, zones d´oci...), no es desenvolupen mesures d´oci alternatiu, etc. La Llei de Joventut diu que s´han de desenvolupar programes d´hàbits saludables, potenciar la xarxa d´instal·lacions juvenils i les trobades entre joves... i tantes altres coses que no sols no s´apliquen sinó que, en molt casos, fins i tot s´arriben a fer accions contràries.
Des del CJIB, estàvem disposats a treballar tots aquests aspectes i molts més al 2n Congrés de Joventut de les Illes Balears que s´havia de realitzar del 28 de febrer al 3 de març, des del voluntariat, la il·lusió i la utopia de cercar un present, un futur i un món millor. Des de fa 22 anys que el CJIB lluita amb aquests i d´altres objectius i des de fa 6 mesos que desenes de joves de les quatre Illes hi havien posat el seu treball, el seu temps i la seva il·lusió en treballar uns documents i unes propostes d´accions per remetre a les institucions... hores d´ara ens trobam que no només no es pot fer, sinó que s´hi ha invertit uns doblers (pensant i confiant en la paraula del Govern) que també impediran poder dur a terme altres accions per manca de finançament.
Enhorabona per la Fira Futur Jove... però quin Fotut Futur Jove ens espera si des de les institucions, el Govern i els polítics amb responsabilitats no hi posen una mica de la seva part per aquelles activitats a on no es cerquen fotografies ni grans titulars, sinó a on es pretén la participació real i efectiva dels i les joves, fent molta feina pel futur... i pel present. Almenys esperam tenir algun dia una resposta.

Comentaris

 

cartel

luis Sedano Gómez | 23/03/2007, 01:46

hoha,
necesito el cartel de la fira, para realizar la memoria de nuestra participación en la muestra.
saludos..........

Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb