CONSELL DE LA JOVENTUT DE LES ILLES BALEARS - CJIB

La informació més diària del CJIB, notes de premsa, articles d'opnió, activitats de les entitats, cartells, fotografies, els vostres comentaris...

EL CJIB DEMANA AL GOVERN EL COMPLIMENT DE LA LLEI DE JOVENTUT...

cjib | 29 Gener, 2007 17:15 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com google.com twitter.com technorati.com

EL CJIB DEMANA AL GOVERN EL COMPLIMENT DE LA LLEI DE JOVENTUT I ELS SEUS PROPIS COMPROMISOS AMB EL CJIB

 

Fa més de 5 mesos que s’espera resposta per poder preparar i dur a terme el 2n Congrés de Joventut de les Illes Balears

El Consell de Joventut de les Illes Balears treballa en el foment de la participació i associacionisme juvenil així com per consolidar iniciatives que donin respostes la tota la joventut. En aquest sentit, el passat 25 d’agost, el CJIB presentà a la Consellera de Presidència i Esports, Maria Rosa Puig, una iniciativa per dur a terme el 2n Congrés de Joventut de les Illes Balears els propers dies 28 de febrer, 1, 2 i 3 de març. Un congrés on preteníem analitzar a situació de les polítiques de joventut i recollir les demandes del jovent en aquelles àrees en que treballam al CJIB. Aquesta iniciativa volíem que fos compartida amb totes les conselleries que, de forma transversal, tracten temes juvenils, una idea que fou compartida des del primer moment per la Consellera de Presidència i Esports.

Presentarem el Congrés al Ple de la Comissió Interdepartamental de Polítiques de Joventut el passat 6 de setembre, de forma que ja totes les conselleries podien anar treballant i pensar de quina forma podien col·laborar en el Congrés i fer un Congrés de Joventut el més plural possible i, alhora, tan transversal com pogués ser, afavorint la participació i col·laboració de diferents administracions (Govern, Consells, Ajuntaments...) i de tants departaments com fos possible. Així mateix, a la Comissió Permanent de la Comissió Interdepartamental de 23 de novembre, repetirem el procés i tornarem a presentar allò que estàvem duent a terme, ja amb idees més concretes, però sempre oberts a propostes.

Tot i que la comissió interdepartamental, d’acord amb el que estableix el Decret 56/2005, de 20 de maig, té les funcions de “elaborar propostes de programació de les polítiques de joventut i coordinar actuacions de les diferents conselleries relacionades específicament amb aquesta matèria” (article 2. b), “estudiar aquells assumptes que, com que afecten diverses conselleries, requereixen l’elaboració d’una proposta conjunta...” (article 2. f) i, sobretot, “atendre i avaluar les iniciatives que formuli el Consell de Joventut de les Illes Balears...” (article 2. i), a cap de les reunions on s’ha parlat del Congrés s’ha concretat res, ni s’han aportat idees per poder potenciar i desenvolupar el congrés de la millor forma possible. Alhora, també hem dut a terme una roda de presentacions i reunions institucionals amb els representants de les diferents conselleries per tal d’apropar i concretar directament amb els diferents departaments, consellers o Directors Generals en que han delegat, quina podria ser la seva col·laboració específica, però, majoritàriament, ens hem trobat que ens adreçaven a la Conselleria competent en matèria de joventut i no s’ha entès el concepte i objectiu de transversalitat del Congrés. A hores d’ara tan sols hem obtingut resposta de les institucions privades i sols d’alguna conselleria.

El passat 29 de desembre mantinguérem una reunió amb Maria Rosa Puig, Consellera de Presidència, en que ens va dir que es podria fer un conveni directament amb Vicepresidència, però quedàvem pendents de confirmació. Precisament, des del 3 d’octubre tenim demanada una reunió amb Rosa Estaràs i encara no ens ha rebut.

Mentrestant, des del mes de setmebre, els i les joves hem treballat per avançar en les propostes de cada una de les àrees de treball mitjançant reunions de les Comissions Especialitzades del CJIB (amb les entitats membres), fent reunions amb els diferents Informadors Juvenils de la xarxa Infojove als pobles de Mallorca, Eivissa, Formentera i Menorca, així com contactes amb la totalitat d’associacions que hem pogut localitzar arreu de les quatre illes per tal de presentar el projecte i recollir propostes per la redacció dels diferents documents. Aquest procés l’hem duit a terme posant-nos en contacte amb les associacions i, posteriorment, anant-les a veure a les seves localitats. En aquests moments, estam en el procés de recollida de propostes duent a reunions de caire comarcal. Concretament hem dut a terme reunions a Eivissa Vila (Eivissa i Formentera), Ferreries (Menorca), Manacor (comarques de Llevant i Migjorn), Inca (Nord, Pla i Raiguer) i Bunyola i Calvià (Tramuntana) i, de les propostes que surten, ja s’estan redactant els documents que, a partir d’ara i fins el mateix Congrés, s’aniran esmenant per tal d’arribar a uns documents que seran fruit del debat, diàleg i intercanvi entre tots els participants.

En més d’una ocasió, en els diferents debats que hi ha hagut durant el 2006 en el procés d’elaboració de la Llei de Joventut, hem pogut sentir que no es creava l’Observatori de Joventut (plantejat pel propi Govern a la presentació del Procés Jove a l’estiu de 2004), perquè es considerava que “les funcions de l‘Observatori poden ser assumides directament per diferents òrgans ja existents, com el propi Consell de Joventut, en aquest sentit la Consellera Rosa Puig en el debat de les esmenes a la totalitat a la Llei de Joventut celebrat el passat 25 d’abril es referia a “la possibilitat de poder, no vull dir utilitzar, però sí poder instrumentar una col·laboració a través del Consell de la Joventut perquè pogués fer les funcions com els temes de l’Observatori de la Joventut.”. Precisament una de les funcions que es proposava que dugués a terme l’Observatori de Joventut era “l’organització de jornades, seminaris, congressos i debats sobre temes d’interès per a la joventut”

D’acord a tot el procés explicat de forma cronològica, hores d’ara ens agradaria poder començar la promoció del Congrés, però, ara per ara no podem avançar. El pressupost ordinari del CJIB, tot i el recolzament aconseguit de la iniciativa privada, no permet assolir les despeses necessaris per dur a terme aquest Congrés i el Govern, tot i haver passat 5 mesos des de la presentació de la iniciativa, encara no ens ha donat resposta.

Just d’aquí un mes s’hauria de celebrar el 2n Congrés de Joventut de les Illes Balears i fa 30 dies que estem pendents d’una resposta definitiva per part del Govern, com a curiositat, és més del temps que es va atorgar a les associacions juvenils de les Illes i el propi CJIB per estudiar i fer propostes a l’avantprojecte de llei. Per aquesta raó demanam al Govern una resposta immediata per poder seguir treballant en el desenvolupament del Congrés perquè, en cas d’haver-se de suspendre suposaria, un cop més, una passa enrere en el desenvolupament de les polítiques de joventut de la nostra Comunitat que en els darrers any ja s’han vist afectades primer per una manca de seguiment i avaluació del pla jove 2001/2004 i després per una suspensió del procés d’elaboració del Pla Autonòmic de Joventut 2005/2008, tot i que en aquests moments i un cop entrada en vigor la Llei de joventut, aquesta obliga a la Conselleria competent en matèria de joventut a “Elaborar, aprovar i si n’és el cas modificar, amb la participació del Consell de Joventut de les Illes Balears, la planificació global de les polítiques juvenils en l’àmbit de la CAIB, mitjançant el Pla Autonòmic de joventut de les Illes Balears, i propiciar la coordinació i cooperació entre les diferents administracions públiques i la participació dels joves i de les associacions juvenils i dels seus interlocutors” (article 8. b Llei 10/2006 de 26 de juliol).

Comentaris

Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb