CONSELL DE LA JOVENTUT DE LES ILLES BALEARS - CJIB

La informació més diària del CJIB, notes de premsa, articles d'opnió, activitats de les entitats, cartells, fotografies, els vostres comentaris...

Els consells de joventut plantegen noves estratègies per a ampliar la participació d'organitzacions i de persones

cjib | 05 Desembre, 2006 08:47 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net facebook.com google.com twitter.com technorati.com

Durant aquest cap de setmana s'han celebrat a Castelló en la Universitat Jaume I, el VI Aplec de consells locals de joventut i plataformes de participació que organitza el Triangle Jove, plataforma que agrupa als consells autonòmics de València, Catalunya i Balears.

L’acte d’obertura va estar presidit per Alicia Esteve, responsable de Territorial del Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana (CJCV), Toni Reig, president del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) i Rafel Sedano, president del Consell de Joventut de les Illes Balears (CJIB). Alicia Esteve va destacar en la seva intervenció el fet que aquesta trobada es realitzes a Castelló, ja que s'està tractant de tornar a constituir el seu consell local a través d’una promotora que representa a 16 entitats juvenils.

En la taula d’experiències de foment de la participació va estar present Miquel Aleixit, president del Consell dels Joves de Gandia, que va relatar com es pot integrar una associació juvenil d'un municipi menut que no té consell local en un ja constituït, encara que per a això caldrà reformar els estatuts. Per la seva banda, Ramón Oña, del Consell de la Joventut de Badalona, va explicar el procés d’organització d’unes festes majors alternatives mitjançant una coordinadora popular. I finalment, Rubén Martí va exposar el funcionament de l’Associació Alexandria de Ferreries, que és molt semblant al d’un consell local.

La ponència central va córrer a càrrec de Miquel Ruiz, anterior president del CJCV, i Miky Aragó, responsable de participació del Consell de Joventut de Barcelona. Miquel Ruiz va plantejar la necessitat d’obrir de bat a bat les portes dels consells i de fomentar que la gent jove s’associï. Va assegurar que “els consells de joventut són el model de participació de l’associacionisme, pel que la seva sort està íntimament lligada a la de les associacions i a les seves estratègies de convergència per a arribar a uns mínims”. Per a Miquel Ruiz, l’administració és la qui té la responsabilitat de definir el model participatiu pel qual aposta i de desenvolupar polítiques de promoció de l’associacionisme. Miky Aragó va destacar que un consell ha de ser representatiu, sumant a quantes més entitats millor. A més ha de guanyar-se la legitimitat, treballant perquè hi hagi un consens associatiu, capacitat d'interlocució i propostes constructives.

També és labor d'un consell fomentar la participació associativa. Per a il·lustrar la seva ponència va presentar alguns exemples com les 239 propostes formulades pel teixit associatiu al Pla de Joventut de Barcelona i de les quals es fa una avaluació des de l’Observatori Barcelona Ciutat Jove; o la Taula de Joves, que són espais creats per a realitzar accions col·lectives; o el pas de la Coordinadora Infantil i Juvenil del Eixample de Barcelona a Consell de Districte gràcies a l'increment de la participació. Per a extraure conclusions, es va efectuar una dinàmica de grups en la qual els assistents havien de pensar en com incloure a associacions juvenils dels seus municipis en els consells locals. També com arribar als joves i motivar-los perquè participen. El diumenge, després de la lectura de conclusions, es van clausurar les jornades amb un acte al que va assistir com convidat el portaveu del Consell d'Estudiants, Richard Merhi.

Comentaris

Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb